Historie

IMG_0102

Links Nicolas Vlyminckx en rechts Jeroen van de Wiel coaches van het eerste Brabant Bandits team.

In 2008 ontstaat op initiatief van softbalcoach Jeroen van de Wiel (Roef!) het jeugdteam de Brabant Bandits, waarin de grootste talenten van twee verenigingen zijn samengebracht: het Moergestelse Roef! en het Oosterhoutse Twins. Het debuut van deze Brabant Bandits in de topsport cadetten competitie draait meteen uit op een groot succes: landskampioen!
Het initiatief van Van de Wiel – geïnspireerd door de internationale Little Leauge – kwam op het juiste moment. Het jeugdsoftbal in het zuiden van ons land zat in een neerwaartse spiraal met nog slechts 9 teams bij 4 verenigingen. Je moest steeds verder reizen om te kunnen softballen, wat de aanwas van jeugdleden afremde. Er moesten meer stappen worden gemaakt om de achteruitgang te keren.
In 2010 organiseren vertegenwoordigers van Roef! (Annie Hekker & Jeroen van de Wiel) en het Schijndelse Starlights (Trudy Koop, Toine van Hees & Gerard Geenen), een overleg met geïnteresseerde verenigingen met maar één doel: het softbal terug te krijgen in het zuiden. Ze dagen elkaar uit tot méér softbal in hun verenigingen. Zo floreert een nieuw project: ‘De meiden van het zuiden’. De KNBSB reageert positief op de plannen. In 2012 start de pupillen competitie zuid. In deze competitie spelen teams met meiden tussen de 6 en 10 met aangepaste regels. Aangepast zodat de drempel laag is en het voor iedere club mogelijk is om in te stappen. Het resultaat mag er zijn: 26 jeugdteams (14 pupillen, 9 aspiranten en 3 junioren) bij 10 verenigingen!
Vanaf 2008 is er veel verbeterd. Een verdrievoudiging van het aantal jeugdteams is een schitterend resultaat. Om de weg naar boven te blijven volgen komt Jeroen van de Wiel nu met nieuwe initiatieven, waaronder een softbalschool.

Wat willen de Brabant Bandits de komende jaren gaan beteken in de regio.
Wij, de Brabant Bandits, streven ernaar dat het niveau van het softbal in het zuiden weer groeit naar het hoge peil waarop het in de jaren 70 en 80 stond. Bovendien willen we bewerkstelligen dat de ledengroei van de laatste jaren doorzet. Om deze hoge ambitie waar te maken hebben we verschillende plannen, waarmee we geheel op non-profit-basis aan de slag gaan:
+ Leuke softbal evenementen organiseren in de regio. +organiseren little league traject voor softbal  + Scholing voor kader en jeugd d.m.v. de Brabant Bandits softbal school. Deze school is bedoeld om het kader en de kinderen naar een hoger plan te brengen. + Verenigingen ondersteunen met ideeën hoe leden te werven, denk bijvoorbeeld aan ledenwerving door het geven van clinics.

Liefde voor het softbal drijft de Brabant Bandits
In de jaren 70 en 80 was er volop softbal in Brabant en dat willen we weer terug hebben. Want het is een prachtige sport. Naast iedere honkbal tak zou er een goede softbal tak moeten zijn. We willen graag weer terug naar het niveau van toen of nog meer. Onze filosofie is begin bij de jeugd. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Belangrijk om te weten is dat wij geen commerciële organisatie zijn. We hebben geen winst oogmerk. Ons gaat het om de liefde voor de sport. Kosten voor deelname zullen dan ook laag zijn in vergelijking met andere softbal scholen in Nederland. We voelen ons breed gesteund. Zo heeft de coördinator Little League voor onze regio, Jessica Janssen, zich bij ons aangesloten. Dat betekend dat little league softbal vanuit onze organisatie zal worden geregeld.